Gyermekeink egészségéért

Amit a gyermekkori nátháról és az orrtisztításról tudni kell.

Gyermekkorban, de különösen csecsemő és kisded korban a leggyakoribb légúti gyulladásos betegség a nátha.
Az orrnyálkahártya a gyulladásos állapot miatt egyrészt felduzzad, másrészt orrváladékot termel. A fertőző tényezőtől (vírus, baktérium) valamint a fertőzés erősségétől függően az orrváladék lehet vízszerű, színtelen kissé nyákos, fehéres színű erősebben nyákos jellegű. Igen előrehaladott állapotban az orrváladék sűrű, sárgás-zöldes színű. Légyeges, hogy a felszaporodott orrváladék mindig kóros. Helytelen az a nézet, mely szerint hasznos a nátha, hiszen tisztul az orr.

A nátha önmagában is komoly betegség, mert a gyermek orrlégzésének romlása miatt nem tud nyugodtan pihenni, aludni; a csecsemő vontatottan szopik; a nagyobb gyermek is rosszabbul eszik, nem beszélve a rossz közérzetről.
A következményes betegségek ( szövődmények ) kialakulásának veszélye miatt a legkisebb náthát is komolyan kell venni.

A nátha szövődményei 2 csoportra sorolhatók:
Az első csoportba tartoznak a felső légutak szövődményes betegségei - arcüreggyulladás, orrgarati gyulladás az orrmandula gyulladásával, középfülgyulladás, valamint garatgyulladás.
A második csoportba tartozik az alsó légúti gyulladásos betegségként a légcsőhurut.

A szövődmények kialakulásának oka nagyon egyszerű. Az idősebb generáció nagyon bölcsen fogalmazza meg ezeket a betegségeket: „Ráhúzódott a nátha gyermek fülére, arcüregére.”
A szövődmények kialakulásának oka minden esetben az orrjáratban pangó váladék. Sajnos az orrváladék kiváló táptalaj a baktériumok számára. Az elszaporodott baktériumok így nagyon könnyen megfertőzhetik az orrjárattal közvetlen összeköttetésben lévő arcüregeket.
A többi következményes betegség oka nem csak az, hogy az orrjáratban pangó orrváladékban elszaporodnak a baktériumok, hanem az is, hogy egy bizonyos mennyiség után az orrváladék hátra, a garat felé csorog.

Nézzük a többi szövődmény kialakulását lépésenként.
Első lépésként az orrgarat gyulladása és az orrmandula gyulladása alakul ki. Az orrgaratból indul a fülkürtnek nevezett vékony csatorna, mely biztosítja a levegőt a középfül számára. A hátra csorgó orrváladék elzárja a fülkürt orrgarati nyílását, majd annak gyulladását is okozza. A fülkürt gyulladását követi a középfül gyulladásos betegsége. Ezen gondolatmenettel igazolva van a „ráhúzódik” kifejezés, hiszen láthatjuk, hogy lépésről-lépésre alakul ki a középfülgyulladás.
A hátracsorgó váladék lejut a garatba, gégébe és így fertőződnek meg a hörgők, kialakul a légcsőhurut.

A nátha és a szövődmények kezelésének alapja az orrváladék eltávolítása.
Sajnos csecsemőkorban egyáltalán, kisdedkorban is csak ritkán fújják a gyermekek az orrukat olyan erősséggel és olyan technikával, hogy az maradéktalan váladékürülést eredményezzen. Ebben a gondolatban a „maradéktalan” szónak van a legnagyobb jelentősége, hiszen láthatjuk, hogy a pangó váladék minden komolyabb baj forrása. Ilyen esetekben az orrváladék eltávolításának egyetlen lehetősége a váladék leszívása.

Az orrszívással kapcsolatosan megfogalmazott elvárások:
Hatékony és gyors legyen; ne okozzon fájdalmat és sérülést; higiénikus és könnyen kezelhető legyen.

Nézzük sorban e szempontokat:
Hatékony és gyors: Ezt a feltételt a porszívóhoz csatlakoztatható orrszívó készülékek teljesítik.
Ne okozzon fájdalmat és sérülést: Minden olyan eszköz, amivel az orrjáratba be kell nyúlni, amit az orrjáratba be kell dugni magában hordozhatja a sérülés veszélyét és fájdalmat okoz. Ezért olyan orrszívó készülék használata javasolt, amelynek orrnyíláshoz illeszkedő felszíne gömbölyített, és így csak az orrbemenethez illeszkedik, de nem kell benyomni az orrjáratba. Így garantáltan nem okoz fájdalmat, vagy sérülést.
Higiénikus legyen: Az orrszívó készülékben legyen váladékgyűjtő tartály, hogy a leszívott váladék ne kerüljön a porszívó gégecsövébe.
Könnyek kezelhető legyen: A készülék erősen illeszkedjen a porszívó gégecsövébe, könnyű legyen tartani.

Veszélyes-e a porszívós orrszívás?
Porszívós orrszívó készülékeket a forgalomba hozatal előtt az Orvos és Kórháztechnikai Intézet ( ORKI ) vizsgálja, minősíti, engedélyezi. Ez a garancia arra, hogy az orrszívó készülék még a nagyobb teljesítményű ( 1300 – 1800 Wattos ) porszívó esetén sem veszélyezteti gyermek egészségét. Ez a készülékbe beépített nyomáscsökkentő csatornáknak köszönhető. A wiva-Vac ® orrszívó a porszívó segítségével, annak szabályozott erejével szívja ki a váladékot.

Hányszor szívjuk náthás gyermekünk orrát?
Ezt mindig a váladék mennyisége szabja meg. A legkevesebb váladékot is ajánlatos naponta többször leszívni.

Meddig szívjuk a gyermekünk orrát?
Mindaddig amíg van leszívható mennyiségű orrváladék. Ha 2-3 alkalommal már nem tudtunk váladékot leszívni - gyógyult a nátha - abbahagyhatjuk az orrszívást.

Mikor nem szabad szívni a gyermek orrát?
Sebes orrnyílás, orrvérzési hajlam, krónikus vérzékenység, fül-orr-gégészeti műtétek után kérje ki szakorvos véleményét. Minden egyéb esetben nyugodtan tisztíthatja gyermeke orrát a wiva-Vac ®porszívós orrszívóval.

Egy gondolat a visszatérő nátháról.
Gyakori jelenség, hogy a gyermek alig gyógyul meg és újra náthás, köhög. Ezen jelenségnek leggyakoribb oka, hogy a nátha csak látszólagosan gyógyul, a nem kellő orrfújás, idejekorán abbahagyott orrszívás miatt a gyermek önmagát fertőzi vissza a pangó orrváladékával.

Miért ajánlom a wiva-Vac ® orrszívó készüléket?

  • Gyermekgyógyász, fül-orr-gégész szakorvos fejlesztette ki
  • A készülék biztonságos, műanyagból készült – a kapható orrszívók közül – egyedül a wiva-Vac ® orr-illesztéke gömbölyített felszínű.
  • A wiva-Vac ® orrszívó már újszülött korban is használható a beépített nyomáscsökkentő csatornák révén.
  • A wiva-Vac ® orrszívó használata higiénikus a nagyméretű, könnyen tisztítható gyűjtőtartálynak köszönhetően. Nincs baktériumok megtelepedésére alkalmas gumicső.
  • A wiva-Vac ® orrszívó használata egyszerű, stabilan csatlakozik bármely porszívó gégecsövéhez. A két egymásba illeszkedő részből álló készüléket akár egy kézzel is könnyű tartani.
  • A wiva-Vac ® orrszívó készüléket a Kórháztechnikai Intézet bevizsgálta és engedélyezte és a Szabadalmi Hivatal által kiadott Használati mintaoltalommal védett.

 

Megdöbbentő utóirat. Avagy csak kisgyermeknél használható a wiva-Vac ® porszívós orrszívó?
Határozott a válasz: NEM.
Színes orrváladék vagy szövődményes arcüreggyulladás és középfülgyulladás esetén nagyobb gyermek és felnőttek esetén is javasolt a porszívós orrszívás.
Nagyobb gyermek vagy felnőtt esetén az orrszívást mindig kövesse erőteljes orrfújás. ( Nagyon fontos, hogy az orrfújáskor az egyik orr fél legyen leszorítva, csak az egyik orr félből fújjuk ki a váladékot. ) Vagyis nagyobb gyermek vagy felnőtt esetén a porszívós orrszívást a váladék meglazítására használjuk, hogy tökéletesebben tisztuljon az orrüreg.

Finomságok:
Az orrszíváskor gyakran tapasztalható, hogy „pattan” a beteg füle. Ettől nem szabad megijedni. A kellemetlenség megszüntethető 2-3 nyeléssel. ( Náthás állapotban befogott orral ne préseljünk levegőt a fülünk irányába! ) Ez a szívással előidézett pattanó érzés a fülben a középfülgyulladás szövődmény megelőzősében is fontos, mert a dugult fül érzet megszűnésekor friss levegő jut a fülbe, csökkentve a középfülgyulladás kialakulásának esélyét.

Nagyobbacska gyermekek már okosan „trükköznek”. Szájukat kicsit kinyitva el tudják lazítani szájpadlásukat, és így a szívással nem ürül az orrváladék, mert a porszívó egyszerűen a szájukon keresztül szívja a levegőt. Ilyenkor nem célszerű kézzel befogni a gyermek száját, mert azzal ellenkezést váltunk ki. Legyünk mi az okosabbak. Mondassunk gyermekünkkel olyan szavakat, amelyekben sok a „K” betű ( kakas, kukori, kék, … ). A „K” betűs szavak kiejtésekor a lágyszájpad felfelé csapódik, és így már hatékony lesz az orrszívás. Ugyanezt érjük el, ha nyelésre szólítjuk fel a gyermekünket.

 

Hasznos az orrszívás, de az orrfújás az igazi !
Hogyan taníthatjuk meg könnyen és játékosan gyermekünket az orrfújásra.
Tegyünk egy mokkás kistányér egyik szélére egy kiskanálnyi lisztet. ( Azért lisztet, mert ha véletlenül a gyermek orrába jut semmilyen káros hatása nincs. ) A liszttel ellentétes oldalával tegyük a tányért a gyermekünk orra és a szája közé. Kérjük meg, hogy orrocskájával fújja el a levegőt.
Ha egyszer ráérez erre a fújásra, akkor már mindent tud. Következhet, hogy minél többet fújjon le a tányérról.
( Természetesen az orrfújási tanulmányok „lisztes” verzióját szabadban vagy fürdőkádban célszerű gyakorolni. )

Amit az orrfújásról tudni kell.
Orrfújáskor egyszerre csak az egyik orr felet szabad fújni, vagyis a másik orr felet le kell szorítani. Ezért javasolt még nagyobbacska gyermeknek is segíteni az orrfújásban. Miért fontos ez? Azért, mert a két orr fél egyszerre történő fújásakor igen nagy a középfülgyulladás kialakulásának veszélye.

 

dr. Vácity József
gyermekgyógyász és fül-orr-gégész szakorvos

Orrtisztítási fortélyok, avagy
hogyan teheti még hatékonyabbá az orrszívást!

wiva-Vac ® orrszívó készülék használata:

1./A készülék kúpos végét erősen illesszék a porszívó gégecsövébe.

2./A szívás gyors kivitelezése érdekében a következő stabil tartó helyzet kialakítása javasolt:
A gyermeket vegyék ölbe úgy, hogy a gyermek lógó karjait, a gyermeket tartó személy egyik karjával ölelje át, másik karjával a gyermek fejét homlokánál tartva a saját mellkasához helyezze. Ez egy stabil helyzetet teremt, és nem okoz fájdalmat a gyermeknek.

3./A szívó személy kapcsolja be a porszívót, tartsa úgy az orrszívó készüléket, hogy az minél inkább függőleges legyen. Illessze a készülék gömbölyű orr-illesztékét gyermek egyik orrlyukához. 4-5 másodperc múlva a másik oldali orrnyílást mutató ujjával 4-5 másodpercig szorítsa le. Újabb 4-5 másodperc múlva ismételje meg a nem szívott orrnyílás rövid leszorítását. Ezt mindaddig tegye, amíg orrváladék ürülést észlel. Ezután ugyanilyen módon a másik orr félből is szívják ki az orrváladékot.

4./A szívás végeztével vegyék le a készüléket a gégecsőről. Húzzák szét az orrszívó két elemét, folyóvízben öblítsék el, majd a háztatásban használatos bármilyen fertőtlenítőszeres oldatban (Flóraszept, Domestos, stb.) 5 percig áztassák. Ezután bő vízben ismét öblítsék le, majd hagyják száradni.

 

Megszívlelendő tanácsok:
Az orrváladék szívással történő eltávolításának semmilyen mellékhatása nincs. Az orrszívások gyakoriságát az orrváladék mennyisége határozza meg. A legkevesebbnek tűnő orrváladékot is javasolt naponta többször leszívni. Amennyiben a rendszeres orrszívások mellett a nátha néhány nap alatt nem szűnik, vagy egyéb tünetek is jelentkeznek – köhögés, hőemelkedés, láz, nyugtalanság stb. – mindenképpen forduljanak szakorvoshoz.

A készülék használatával kapcsolatban, az alábbi esetekben mindig kérjék ki szakorvos véleményét:
sebes orrnyílás, orrvérzési hajlam, krónikus vérzékenység, fül-orr-gégészeti műtétek utáni állapot.

Figyelem!
A porszívót 1 percnél tovább nem ajánlatos használni, annak károsodási veszélye miatt. Amennyiben 1 perc alatt nem végeztek a gyermek orrának tisztításával, vegyék le a készüléket, működtessék tovább a porszívót legalább 1 percig, majd helyezzék vissza a készüléket a gégecsőbe és folytassák az orrtisztítást.

Összeszerelt állapotban az orrszívó két elemét csak ütközésig szabad tekerve mozgatni.”
[ Főoldal ] [ Körmeneti gyertya ] [ Orrszívó ] [ Kukakerék ] [ Nyeles mécses ] [ Találmányok bemutatása ] [ A nátháról ] [ Vásárlás ] [ Kapcsolat ]

PageRank Kereső optimalizálás