Találmányaim bemutatása

dr. Vácity József vagyok, feleségemmel, két gyermekemmel, vejemmel Baján élünk. Gyermekgyógyász és fül-orr-gégész szakorvos vagyok. Jelenleg orvosi informatikával találmányaim menedzselésével foglalkozom.

Találmányaim közös jellemzője, hogy mindegyiknek saját története van, mindegyikhez köthető egy esemény, amely elindította fantáziámat, gondolataimat, hogy a végén mindegyikből újdonság, találmány legyen.

A találmányaimat időrendi sorrendben mutatom be.

Biztonsági gázszelep

Előzmények, indíttatás:
Gyermekosztályon dolgoztam, amikor egy PB gázpalack robbanás miatt égési sérüléseket szenvedett kisgyermeket hoztak be a kórházba. Mit kellene tenni, hogy ilyen baleset soha többet ne fordulhasson elő. Gondolatok, próbálkozások, és megszületett a golyós szelep ötlete.

Működés:
A biztonsági szelep a PB palack csaptelepének belső végéhez van szerelve, így összeszerelt állapotban kívülről nem is látszik, semmilyen körülmények között nem lehet hozzáférni. Ha a palack álló helyzetben van, a gáz kiáramlása szabad. A szelep akkor lép működésbe, ha a gázpalack eldől. Ebben az eldőlt helyzetben biztonsági szelep teljesen lezárja a gáz kiáramlását még akkor is, ha az eldőléskor megsérül vagy letörik a csap. Az eldőlt palackot újra felállítva – ha a csap nem sérült meg - a biztonsági szelep automatikusan kikapcsol.

 

Utóélet:
A találmány próbáltam eladni, de a gáz üzletágban folytatott tárgyalások során lett számomra világos, hogy ezt a találmányt sohasem fogom eladni. Abban az időben még az autógáz tilos volt, és ha ezt a szelepet beszerelték volna a PB palackokba, akkor a palackokat nem lehetet volna használni autóban. Vagyis ha a PB palackokra felszerelték volna a biztonsági szelepet, az én személyes üzleti hasznommal sok-sok autós társamnak okoztam volna hatalmas anyagi kár. Így elálltam értékesítési szándékomtól, és a biztonsági szelep egy szép gondolat, egy szép történet maradt, amit most már Ön is ismer.

Szabadalmi azonosító: U97 00199

 

Porszívós orrszívó

Előzmények, indíttatás:
Orvosi munkám során napi probléma volt, hogy a náthás gyermekek orrának tisztítása. A gyors gyógyuláshoz, valamint az arcüreggyulladás és középfülgyulladás szövődmények megelőzősében ez nélkülözhetetlen feladat. A kereskedelemben kapható készülékekkel kapcsolatban sok anyuka panaszkodott, hogy vérzett a gyermeke orra, nehéz tartani és nagyon nehéz tisztítani az orrszívót. Félnek használni, mert üvegből készül.
Adott volt a megoldandó feladat. Az édesanyák elmondták, hogy mit tartanak a korábbi orrszívók hiányosságainak. Ezeket kellet kiküszöbölni, vagyis olyan porszívós orrszívót szerkeszteni, amely műanyagból készül, nem sérti a gyermek orrát, könnyű egy kézzel tartani, és könnyű tisztítani. Következtek a bonomitból kiesztergált próbadarabok, kísérletek, és megszületett a wiva-Vac® porszívós orrszívó. A piacon ekkor már 3 féle porszívós orrszívó volt, azonban a Szabadalmi Hivatal annyira újdonságnak ítélte a megvalósított gondolataimat, hogy önálló szabadalomként jegyezte be.

Működés:
A wiva-Vac porszívós orrszívó két egymásba illeszkedő darabból áll, és így egy szerkezetbe van építve az orrnyíláshoz illeszkedő rész, a váladékgyűjtő tartály és a porszívó gégecsövébe illeszkedő rész.
Anyaga műanyag, orrhoz illeszkedő része - a kapható orrszívók közül egyedül ennek a készüléknek - gömbölyű ezért még újszülötteknél sem okoz sérülést, fájdalmat. Egy kézzel is könnyű tartani, használat után a két részt széthúzva a váladék csapvízzel kimosható.

Utóélet:
A wiva-Vac® porszívós orrszívó kapható a patikákban. Nagykereskedő: Bio-Herb Kft.
Szállítottam már Ausztráliába, az USA-ba, Olaszországba, Szerbiába.

Szabadalmi azonosító: U99 00236

 

Nyeles mécses

Előzmények, indíttatás:
Nagyszombaton a templomban a gyertya viaszával lecsöpögtettem a ruhámat. A körmeneten pedig a szél többször is elfújta a lángot.

Már adott is volt a feladat. Olyan mécsest kellett megalkotni, amit könnyű meggyújtani, nem folyik ki a viasz és a lángot nem fújja el a szél. Próbadarabok, kísérletek, és megszületett a wiva-Lux ® nyeles mécses.

 

Működés:
A wiva-Lux ® nyeles mécses két egymásba illeszkedő eleme a lángvédő búra és a mécsest tartó nyél. A mécses meggyújtásakor a nyelet a benne lévő mécsessel a burából kifelé toljuk, majd visszahúzzuk.
A mécses egyedi gyártású, így nem folyik ki a viasz, a széltől pedig a bura védi a lángot. A mécses elhasználódás után bármilyen teamécsesre cserélhető. Így a nyeles mécses „örökös” darab. Használható körmeneteken, felvonulásokon, esküvőkön, kerti partikon hangulati fényként.

 

Specialitás:
A wiva-Lux ® védet néven bejegyzett találmány további különlegessége, hogy európa szabadalomként van regisztrálva.

A saját készítésű alumínium pohárba egyedi öntéssel gyártott mécses 6 órás égésidejű.
A lángvédő búrára az eseményhez illő, tetszőleges matrica, embléma helyezhető.

Kereskedelem:
Magyarország, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Olaszország, Ausztria, Románia.

Szabadalmi azonosító: U01 00262

 

Kukaszolga ® – Abroncsos kukakerék

Előzmények, indíttatás:
Amikor új családi házunkba beköltöztünk az új házhoz új kuka is dukál. Sajnos beköltözéskor a pénztárca általában nagyon lapos, így volt ez nálunk is. Amikor a boltban egymás mellett volt a kerekes kuka és a hagyományos kétfülű húzogatós, a sovány erszény miatt a lényegesen olcsóbb hagyományos kukára esett a választás.
A szomorú időszak ezután kezdődött, mivel a családban nekem jutott a „kukázás” nemes feladata. Minden kedden reggel húzhattam, görgethettem a ház végéből ki az utcára a nehéz szemetest. Hát ezt meguntam, és elkezdődött a kísérletezés. A szemétszállító cég alkalmazottai lassan megszokták, hogy nálam mindig van valami a kuka alján, ők nem is sejtették, hogy a próbák aktív résztvevői, és árgus szemek figyelik őket az ablakból. Így letisztult a forma, a legjobb kerék méret, és a legjobb kerék elhelyezés.

Működés:
Az abroncsos szerkezetbe bele kell helyezni a kukát, és az egységcsomagban lévő kulccsal nagyon erősen meg kell szorítani.

 

A kukakerékkel nagyon sok polgártársam fantáziáját megmozgattam, és – őszintén mondom – nagy örömömre sokan otthon elővették a kidobott babakocsi kerekeket, és maguk készítettek az enyémhez hasonló szerkezetet. Nem sajnálom tőlük, örömöm azért teljes mert az én ötletem alapján valósították meg a saját terméküket.

Szabadalmi azonosító: U02 00304; U03 00078

 

Fugatisztító

Előzmények, indíttatás:
Volt egy családi összejövetel, és a feleségem - az alkalomhoz illően - soron kívüli nagytakarításba fogott. Már a konyha mettlachi fugák tisztításánál tartott, amikor - teljesen felelőtlenül - önként felajánlottam, hogy azt majd én megcsinálom. Amikor a konyha felénél tartottam már folyt rólam a víz, és amire kész lettem, már azon törtem a fejemet, hogy hogyan lehetne ezt gépiesíteni. Először kefetárcsát csináltam és barkács fúrógéppel próbáltam ki, hogy jó-e a gépi tisztítás gondolata. A próba sikerült, folytattam a kísérleteket, és készítettem egy prototípust, amely már külalakra is elfogadható, és ragyogóan működik.

Működés:
Bőséges vizes felmosás után 5 percig hagyjuk felázni a fugákat, majd a fugatisztítót végigtoljuk a fugákon, és újra felmosunk. Tényleg ennyire egyszerű.

 

Utóélet:
Mivel a fugatisztító gyártása nagyon összetett feladat ( műanyag idomok, motor, kefe, stb ) erre egyedül nem vállalkozom, ehhez társat keresek.

Az Európa szabadalmi bejegyzés folyamatban van.

Szabadalmi azonosító: U02 00300; PCT / HU03 / 00082

 

Autó vállfa

Előzmények, indíttatás:
Munkámból adódóan nagyon sokat autózom. A zakómat, kabátomat szerettem volna vállfán tartani, de az én autómhoz nem tudtam vásárolni fejtámlára szerelhető vállfát. Így jött a saját gyártás, kísérletezés. A végeredmény egy olyan autó vállfa, amely minden létező autótípushoz használható, és a könnyű kezelhetőségnek köszönhetően nem balesetveszélyes.

Működés:
Vegyük ki a fejtámlát és a teleszkópos tartó részt helyezzük fel, és tegyük vissza a fejtámlát. ( Ezt követően a fejtámlát soha nem kell kivenni. ) A vállfa fogas részét helyezzük a tartó részbe.
Ha valaki beül a hátsó ülésre egy mozdulattal eltávolítható a vállfa fogas része. Így még ütközéskor sem okoz balesetet és a hátsó légzsákok működését sem akadályozza.

Utóélet:
A sorozatgyártás indítását 2009. végére tervezem.

Szabadalmi azonosító: U03 00317; PCT/HU04/000116
[ Főoldal ] [ Körmeneti gyertya ] [ Orrszívó ] [ Kukakerék ] [ Nyeles mécses ] [ Találmányok bemutatása ] [ A nátháról ] [ Vásárlás ] [ Kapcsolat ]

PageRank Kereső optimalizálás